Gözlerimiz Neden Yanılır?

Bir bilgisayar ekranına şaşkın şaşkın bakan bir bayan
Göz Yanılması
Gözlerimiz belli kurallar çerçevesinde çalışan organlarımızdır. Saniyede 25 - 30 görüntü karesini yakalar ve beynimize iletirler. Saniyede bu kadar görüntünün ardı ardına ve devamlı olarak iletilmesi ve yine bu görüntülerin aralarında çok fark olmamaları akıcılık sağlar ve her an her şeyi sanki hiç bir şey kaçırmadan gördüğümüz izlenimi yaratır.

Baktıkça hareket eden göz yanılmaları


Bu tür yanılmalar da gözlerimiz algı gecikmesi sebebiyle yanılırlar. Örneğin bu tür bir resme bakarken, resmin bir noktasından öbür noktasına, önceki baktığımız bölgenin görüntüsü halen gözümüzden izi gitmeden diğer bir noktasına bakmaya başlarız. Ve bu iki görüntü bir hareketi tamamlar nitelikte olursa sanki hareket ediyormuş yanılgısı oluşur. Eğer bu tür görüntülere gözlerinizi sanki yapıştırıcıyla yapıştırmış gibi hiç kımıldatmadan bakabilseydik, görüntülerde hiç bir hareketlenmenin olmadığını görürdük. Kısaca göz yanılmalarına neden olan yine kendi göz hareketlerimizdir.

Paradokslar


Paradoks kelime anlamı itibariyle çelişki demektir. Bu çelişki görüntü üzerine uygulandığında buna çelişkili görsel kısır döngü denebilir. Kabul ediyorum güzel uydurma oldu. Şimdi bu çelişen görsel kurallar sadece 2 boyut üzerine uygulanabilir. Her ne kadar üç boyutlu görünen aslında 2 boyutlu olan paradokslar hiç bir zaman üç boyutlu olarak üretilemezler. Yani ahşap bir görüntü olarak çizilen paradokslar hiç bir zaman marangoza yaptırılamazlar. Yaptırılsa bile bu paradoksa başka bir açıdan bakıldığında (alttan üstten vs.) çok saçma sapan bizi şaşırtmayan "bu ne böyle" diyeceğiniz bir şey olurdu.

Optik illüzyonlar


Optik illüzyonlar genellikle fotoğrafçılıkta yapılan bir şeydir. Örneğin pizza kulesini devrilmesin diye tutan insanlar veya güneşe sigarasını değdirerek yakan insanlar ve benzeri. Bu tür yanılsamalarda farklı odaklama teknikleriyle ikisinden çok çok uzakta ve arka arkaya duran nesnelerin, sanki yan yanaymış gibi fotoğraflanmasından ibarettir.

Sonuç olarak yanılsamalar bir çeşit görme hilesidir. Bununla birlikte bakması zevkli, çoğunlukla bizi şaşırtan ve yüzümüzde bir gülümsemeye neden olan ilginç ve akıllıca tasarlanmış görüntülerdir. Ayrıca bakınız wikipedia'nın paradoks göz yanılmaları sayfasından ayrıntılı bilgi elde edebilirsiniz.
( 1 yorum )
Bunlarda ilginizi çekebilir:
1 yorum:

Unknown
ÇOK GÜZELL
3.6.16
Popüler