Anamorfik Ev Dekorasyonu ve Boyama

Resmin sağına bakıldığında koridorun başlangıcını kapamış turuncu plastikten ve içi yuvarlak yuvarlak kesilmiş bir saydam plastik kapı görüyorsunuz. O kadar güzel boyanmış bir optik illüzyon ki gerçekten de insan kendini yanılmadan alamıyor. Hemen resmin solunda zaten bunun bir boyama illüzyonu olduğu belli oluyor. Ev koridorlarını süslemek için güzel güzel dekoratif bir şekil.

Bir evin holüne çizilmiş karışık şekillerin belli bir bakış açısında yuvarlak şekiller oluşturması
Bir ev holündeki anamorfik şekiller

Sanırım bu tür yanılsamaları yapmada lazerlerden faydalanıyorlar. Gözün göreceği yüksekliğe ve açıya çizilmek istenen şekli ışıkla duvara yansıtan bir lazer sabitleniyor. Sonra bu lazerin çizgilerine göre boyama yapılıyor. Yoksa bana kalırsa bunu yapmak imkansız.

Bir odanın ortasında varmış gibi görünen çapraz çizgiler
Oda ortasında anamorfik çizgiler
Yine buradaki resimde iki odayı birbirinden ayıran bir anamorfik çarpı işareti çizilmiş. Doğru açıdan baktığınızda gerçekten de oda bir cam ile ayrılmış ve cama dikkat edilsin diyede üzerine siyah bant yapıştırılmış gibi duruyor.
Bir yapının holünde optik illüzyona neden olan anamorfik çemberler
Bir yapının holündeki anamorfik çemberler
Bu resimde de bir girişe yapılmış. Anamorfik çemberler o kadar güzel çizilmiş ki sanki burnumuzun ucundaymış gibi bir göz yanılmasına neden oluyor.

Dekorasyonda optik yanılsamaya bir örnek olarak bir salon girişindeki anamorfik yuvarlaklar
Bir sergi salonu girişindeki anamorfik yuvarlaklar
Burasıda bir lobi sanırım. Anamorfik göz yanılmasını sütunları tavanı da dahil ederek tasarlamışlar. Boyaması zor olmuştur ama gerçekliği artırmış. Anamorfik şekiller şaşırtıcılık ve ilginçlik bakımından ev dekorasyonlarında kullanılabilir. Olumsuz yönleri ise sadece bir açıdan çok etkileyici görünmeleri ve geri kalan bütün diğer açılardan saçma sapan şekillere benzemeleri. Ayrıca tabi Türkiye'de bu sanatla uğraşan sanatçı azlığı.
Bunlarda ilginizi çekebilir:
Hiç yorum yok:

Popüler